Laat je vaccineren

Welke groepen worden er prioritair gevaccineerd in april ?
België koos voor een vaccinatiestrategie waarbij het personen met een verhoogd risico op een ernstige vorm van COVID-19 prioritair zal vaccineren. Met deze strategie wil België de druk op de zorg doen afnemen om vervolgens stilaan ook de strenge maatregelen los te kunnen laten. 

De groep 65-plussers wordt momenteel gevaccineerd. Vanaf 19 april start een nieuwe fase: personen die door een onderliggende aandoening een verhoogd risico hebben op een ernstige vorm van COVID-19 worden gevaccineerd. De Hoge Gezondheidsraad bepaalde bij welke aandoeningen dat het geval is:




 

 

 

 

 

 

 

 

Behoor jij niet tot één van bovenstaande groepen? Dan heb je gelukkig geen verhoogd risico op een zware complicatie bij een besmetting met COVID-19. Je zal samen met de algemene bevolking gevaccineerd worden. Wacht dan gewoon je uitnodiging af.

Hoe weet je als risicopatiënt of je op de lijst staat?
Op de website van je ziekenfonds, in de rubriek veel gestelde vragen, kan je nu al terecht voor meer uitleg over de samenstelling van de lijst.

Vanaf 8 april kan je zelf nakijken of je opgenomen bent op de lijst van risicopatiënten. Op het gezondheidsportaal www.myhealthviewer.be kan je checken of je geselecteerd bent. Bekijk hier hoe je moet inloggen en waar je de info kan vinden.
Met de eenvoudige vraag ‘Sta ik op de lijst?’ bel je beter niet naar je huisarts. Wil je met hem of haar overleggen waarom je niet op de lijst staat terwijl je denkt dat je een hoog risico loopt? Maak dan eerst een afspraak.

Ook je apotheker kan informatie geven over de selectie van risicopatiënten, je situatie met jou bekijken en je raad geven. 

Wat moet je doen als je niet op de lijst staat maar wel tot een risicogroep behoort?

Sta je niet op de lijst en behoor je toch tot de risicocategorieën? Dan heb je twee mogelijkheden:
  • Maak een afspraak met je vaste huisarts. Bespreek met je huisarts of je tot de risicocategorieën behoort. Als dat het geval is, kan je huisarts je toevoegen aan de lijst.
  • Maak een afspraak met je behandelend arts in het ziekenhuis. Bespreek je situatie. In elk ziekenhuis zijn twee artsen aangeduid om patiënten toe te voegen op de lijst.

Hoe is de lijst samengesteld?
Hoe worden personen die tot de risicogroep behoren geïdentificeerd? Dat gebeurt op basis van twee bronnen:

  • De ziekenfondsen maken op basis van hun gegevens een lijst met personen die tot de risicogroep behoren.
  • Huisartsen kunnen vanaf 2 april risicopatiënten die niet op de lijst van de ziekenfondsen staan alsnog toevoegen. Dat doen ze op basis van informatie uit het Globaal Medisch Dossier (GMD) van patiënten. 

    Helaas is deze methodiek niet waterdicht en zullen bepaalde personen onterecht toch niet op de lijst staan. Denk bijvoorbeeld aan heel wat personen met een zeldzame ziekte die niet op de lijst van de ziekenfondsen zullen staan en die ook geen correct ingevuld GMD hebben. Via volgende link vind je meer informatie over de manier waarop de ziekenfondsen de risicogroepen geïdentificeerd hebben.